Waarom kopen we illegaal vuurwerk?

Nederlands vuurwerk is voor veel vuurwerkfanaten minder spectaculair doordat de Nederlandse vuurwerkwet strenger is dan die in andere landen. Het mag minder hard knallen en siervuurwerk is een stuk goedkoper in het buitenland. Voor een pot siervuurwerk ben je België al gauw een stuk minder kwijt dan in Nederland. Niet alleen in België, maar ook in Duitsland is het vuurwerk interessant voor veel Nederlandse hobbyisten. Vuurwerk uit Polen, Italië of Spanje staat bekend als het gevaarlijkst illegale vuurwerk.

Flitspoeder

Flitspoeder ook wel bekend als flash, flashkruit of zilverkruit is het kruit wat Belgisch knalvuurwerk een stuk aantrekkelijker maakt voor veel Nederlanders. Dit zorgt voor een felle witte flits met een hardere knal dan dezelfde hoeveelheid buskruit.
Doordat flitspoeder duurder is dan het buskruit wat wij in Nederland mogen gebruiken is het prijsverschil van knalvuurwerk niet zo groot als het siervuurwerk. In sommige gevallen is het Nederlands knalvuurwerk zelfs goedkoper. Al knalt het wel een stukje minder hard.

Illegaal Vuurwerk

Het populairst illegaal knalvuurwerk in    Nederland zijn: Cobra 6
Strijkers
Nitraten
Vlinders
Chinese rollen
Lawine Pijlen

Illegaal vuurwerk mag in Nederland niet gekocht, verkocht, afgestoken, opgeslagen of vervoerd worden.

Wanneer is vuurwerk illegaal?
Als het vuurwerk een te kort lontje heeft, als de knal harder is dan 120db, als het vuurwerk teveel kruit bevat, er een Nederlandstalige handleiding ontbreekt, het vuurwerk flitspoeder bevat of als het vuurwerk een strijkkop bevat.
Verder moet de naam en adres van de fabrikant en importeur, het artikelnummer, een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing, een vermelding van het soort vuurwerk, de effecten die je kan verwachten en moet er een CE-keurmerk op staan.
Veel mensen komen in het buitenland vuurwerk tegen met het CE keurmerk en gaan er gelijk van uit dat dit ook legaal vuurwerk in Nederland is, maar het CE-keurmerk geeft aan dat het aan de Europese normen voldoet. Maar de Nederlandse eisen kunnen strenger zijn.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *